Is Apple TV de toekomst voor TV?

2 min.

Tijdens het Apple Special Event op 9 september werd naar typische Duo-traditie de lokale supermarkt geplunderd, onze lounge heringericht en de projector bovengehaald. In spanning wachtten we af welke producten Apple uit hun hoed tovert. De iPhone 6S en 6S Plus waren geen grote verrassing, de iPad Pro werd door een aantal collega’s positief, bij andere dan weer aarzelend onthaald. Er was er echter ééntje die de nieuwsgierigheid bij iedereen prikkelde: de nieuwe Apple TV.

Apple TV
Wat is de Apple TV?

De Apple TV is een klein device die u via HDMI aansluit op u TV-toestel. u kunt het best zien als een digicorder die zijn content van het internet streamt i.p.v. via de kabel. Deze content streamt de Apple TV via apps, die vroeger exclusief ingebouwd zaten in het besturingssysteem.

In de nieuwe versie is het echter mogelijk voor elke Apple Developer om apps voor tvOS te ontwikkelen en op de App Store te plaatsen. Toen dit aangekondigd werd, zaten onze developers op het puntje van hun stoel. Wat ze echter helemaal enthousiast maakte was de aankondiging van de developer kit. Elke Apple developer kon zich namelijk aanmelden voor een developer kit van de Apple TV. Een exclusieve sneak preview van het toestel waarop men televisie apps kan ontwikkelen vooraleer deze in de winkels ligt.

Natuurlijk konden we ons niet snel genoeg registreren en tot ons groot jolijt werden we geselecteerd.

Eerste indruk

De Apple TV is een compact toestel, maar iets groter dan zijn voorganger door de uitgebreidere hardware. De installatie verliep heel erg vlot en al snel ondervonden we de intuïtiviteit van de nieuwe Siri Remote. Het touch oppervlak waarmee u kunt navigeren voelt erg natuurlijk aan en deed ons nostalgisch terugdenken aan de iPods van vroeger. De Siri functionaliteit waarmee u de Apple TV kan bedienen via stemherkenning is echter nog niet beschikbaar in België.

Na de eerste ontdekking begon het al snel te kriebelen om zelf in de code te duiken.

Apple TV apps

De ontwikkelomgeving van de Apple TV zal bij de eerste indruk bekend aanvoelen voor iOS developers. De ontwikkelomgeving gelijkt heel erg op die van iOS en maakt van veel dezelfde frameworks gebruik. Wanneer u hier echter dieper op ingaat, zult u snel merken dat de ontwikkeling van een Apple TV app meer inhoudt dan zomaar even een iPhone applicatie omzetten.

Naast de tvOS SDK biedt Apple namelijk ook de mogelijkheid om client-server apps te ontwikkelen met TVML en Javascript. Wat houdt dit in? Normale applicaties draaien op de Apple TV zelf, waarbij de logica en functionaliteit in de TV app zelf gebundeld zit. Via client-server apps is het mogelijk om content, lay-out én functionaliteit van de server te halen. Met als gevolg dat u heel snel functionaliteiten kan toevoegen of wijzigen, zonder dat de app een update moet krijgen. Tijdens het ontwikkelen van enkele proof-of-concepts merkten we al snel hoe krachtig dit is.

Functioneel zit een Apple TV app ook anders in elkaar, en dit begint al bij hoe de gebruiker interageert met de app. Op een toestel als de iPhone kan de gebruiker op elk moment overal aan dankzij het touchscreen. Bij een Apple TV app is er altijd maar één item tegelijk in focus. Met als gevolg dat een gebruiker maar één iets tegelijk kan selecteren: de knop om een film te starten, een afbeelding in een galerij of een liedje van uw favoriete album. U moet dus extra goed nadenken over de plaatsing van de elementen in uw applicatie. Ons creative team maakt hiervoor gretig gebruik van de nieuwe Human Interface Guidelines, waarin alle UI concepten van de Apple TV in detail uitgelegd worden.

En nu?

De Apple TV heeft potentieel, dat is voor ons ondertussen duidelijk. Het televisietoestel in de huiskamer is in de voorbije jaren meer en meer een entertainment center geworden. De toevoeging van apps op de Apple TV speelt hier perfect op in: on demand content van uw favoriete tv-kanalen, games, online shopping, enz. Of misschien zoekt u binnenkort naar uw volgende huis vanuit uw sofa via de televisie?

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van Apple TV apps of bent u benieuwd naar een van onze proof of concepts? Contacteer apps@duo.be en we helpen u graag verder.